
Tel. 06 – 2844 7614
Op 11 november organiseert Jeugdwerk Meers het jaarlijkse Sint Maartensfeest. De kinderen van ons dorp trekken dan met een uitgeholde pompoen of lampion met daarin een kaarsje of lampje langs de deuren. Ze zingen Sint Maarten-liedjes en krijgen wat lekkers. Een voorbeeld van één van de meest bekende Sint-Maartensliedjes is: Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten.De meisjes hebben rokjes aan. Daar komt Sint Martinus aan.Geef een appel of een peer. Ik kom het hele jaar niet weer.
Sint Maarten heette toen hij jong was Martinus. Hij werd in 316 na Christus geboren. Zijn vader was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Toen Martinus groot was, ging hij ook in het Romeinse leger. Op een avond ontmoette hij aan de poort van de Franse stad Amiens een bedelaar, bibberend in de winterkou. Martinus had geen geld bij zich om aan de bedelaar te geven. Maar omdat de man het zo koud had, sneed Martinus de helft van zijn mantel af en gaf het aan de arme man. ’s Nachts droomde Martinus dat Jezus Christus de bedelaar was die hij een stuk van zijn mantel had gegeven. De Romein Martinus was al een tijd geïnteresseerd in het christendom. Door deze droom verliet hij het leger en werd christen. Hij ging als kluizenaar wonen om zich helemaal aan het christelijk geloof te wijden. Martinus werd erg geliefd bij de armen en kreeg veel volgelingen.
Toen er een nieuwe bisschop werd gezocht in de stad Tours, wilden zijn volgelingen dat Martinus bisschop zou worden. Maar Martinus wilde liever reizen om mensen te bekeren tot het geloof. Maar zijn fans hielden vol. Toen ze hem naar de bisschopskerk in Tours wilden brengen, verstopte Martinus zich in een ganzenhok. Dat was een domme zet, want ganzen maken enorm veel lawaai. Martinus werd al gauw gevonden en zo kon hij niet meer onder zijn wijding uit als bisschop van Tours. Daarom wordt Sint Maarten vaak afgebeeld met een gans.
Martinus (Sint Maarten) sterft op 8 november 397 na Christus. De tombe van Sint Maarten staat in de Basiliek van de Franse stad Tours.